hbs logo

Clungene® COVID-19 antigén gyorsteszt kazetta

Mit mutat ki a szerológiai gyorsteszt?

A teszt nem közvetlenül a vírust mutatja ki, hanem két, a szervezet által kifejezetten az új koronavírus ellen termelt, a vérben megtalálható antitest, az immunglobulin M, és az immunglobulin G – röviden: IgM és IgG – jelenlétét.

Az IgM a megfertőződést követő 5–8. napon jelenik meg a teszt által is kimutatható mennyiségben a szervezetben. Ahogy a szervezet legyőzi a vírust, a mennyisége egyre csökken; rendszerint a tünetek jelentkezése után 4 héttel már nem mutatható ki.

Az IgG később, leggyakrabban a megfertőződés után 2 héttel kezd el termelődni, mennyisége az első hónap vége felé tetőzik, majd némiképp lecsökken. Az IgM-mel ellentétben azonban az IgG még hónapokon át kimutatható a szervezetben.

Mik az IgG/IgM gyorsteszt legfontosabb előnyei?

 • Lényegesen olcsóbb, mint a PCR teszt
 • Bárhol el lehet végezni, akár egy vállalat vagy intézmény megfelelő helyiségében is
 • Az elvégzéséhez nincs szükség semmilyen berendezésre, sem további fogyóeszközökre
 • Nincs várólista: a tesztet üzemorvos vagy más egészségügyi dolgozó azonnal elvégezheti
 • A PCR-hez szükséges bonyolult és kellemetlen garatból, illetve orrból vett mintavétellel ellentétben a gyorsteszt egyszerűen, ujjbegyből vett vérminta segítségével is elvégezhető
 • Az eredmény már 15 perc után leolvasható
 • A gyorsteszt segítségével a múltban, tünetekkel vagy azok nélkül lezajlott fertőzések is azonosíthatóak

 

Ezek az előnyök teszik a gyorstesztet különösen alkalmassá, hogy azokat akár minden héten el lehessen végezni egy munkahely dolgozóin. Az így végzett rendszeres szűréssel, illetve a fertőzöttek elkülönítésével kordában tartható a vírus a terjedése és elkerülhető a munkavállalók tömeges kieséséből következő kényszerű leállás.

Kik számára ajánlott a szerológiai gyorsteszt elvégeztetése?

Mivel egyszerűen és költséghatékonyan elvégezhetőek, a gyorstesztek a legalkalmasabb nagy közösségek – például egy iroda vagy üzem dolgozói – rendszeres előszűrésére, segítségükkel könnyedén nyomon lehet követni, megjelent-e már az új koronavírus az adott munkahelyen vagy intézményben.

Emellett ajánlott az IgG/IgM gyorsteszt elvégeztetése mindazoknak,

 • akik esetében fennáll, hogy fertőzött személlyel érintkezett az elmúlt időszakban,
 • akik családjában, közeli hozzátartozói között influenzaszerű tünetekkel járó megbetegedés fordult elő,
 • akik észlelik magukon az új koronavírus okozta COVID-19 jellegzetes, ám viszonylag enyhe tüneteit,
 • akik külföldön, vagy más szempontból véve fokozottan fertőzésveszélynek kitett helyen jártak,
 • akik az elmúlt időszakban tapasztalt tüneteik alapján úgy vélik, már átestek a fertőzésen - ők ugyanis lehet, hogy már védetté váltak a vírussal szemben.

Nem ajánlott a vizsgálat azoknak, akiknél jelenleg, vagy az elmúlt 7 nap során magas láz, heves köhögés vagy rosszullét jelentkezett. Ilyenkor a gyógyulás, illetve az esetleges fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében az önkéntes, otthoni karantén, súlyosabb esetben pedig kórházi ápolás, illetve az intézmény keretei között végzett tesztek és vizsgálatok javasoltak.

Ha fennáll a COVID-19 fertőzés gyanúja, azt antigén-, vagy PCR-teszttel lehet megerősíteni.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A szükséges vért ujjbegyből is lehet venni, de a hagyományos vérvétel során, könyökhajlati vénából vett vér is megfelelő. E vérmintából (vagy a vénás vérből nyert szérumból) mutatja ki a rapid teszt az új koronavírus ellen képződött antitestek jelenlétét.

Maga a teszt, illetve annak kiértékelése – a körülmények függvényében – a helyszínen, vagy egy arra alkalmas laboratóriumban történik.

A vizsgálat elvégzése a tesztalany részéről semmilyen különleges előkészületet nem igényel.

Hogyan kell a kapott eredményt értelmezni?

A szerológiai gyorstesztnek négy lehetséges eredménye van.

1. Sem IgM, sem IgG nem található a mintában. (IgM és IgG negatív.)

Ez utalhat arra, hogy a vizsgált személy „negatív”, vagyis egyáltalán nem fertőződött meg az új koronavírus által.

Ez azonban nem szükségszerűen igaz! Elképzelhető ugyanis, hogy

 • a fertőzés még olyan korai szakaszában van, hogy nem kezdődött meg az IgM termelődése sem
 • a vizsgált személy már megfertőződött, ám a szervezete valamiért nem termel kimutatható mennyiségű antitestet.

Éppen ezért, amennyiben a vizsgált személynek a COVID-19-re jellemző tünetei vannak, illetve a megfertőződés veszélye magas (volt), érdemes a tesztet a későbbiekben megismételni, vagy a negatív eredményt más módon is megerősíteni.

2. A mintában az IgM megtalálható. (IgM pozitív.)

A vizsgált személy nagy valószínűséggel fertőzött. A megfertőződés óta nagyjából 5–21 nap telt el, mivel ez az antitest rendszerint ebben az időtartományban mutatható ki.

Megfigyelhetőek a COVID-19 jellegzetes tünetei, de azok később is kialakulhatnak. Az új koronavírus nem minden esetben okoz tüneteket [húzás!!!], ám aki tünetmentes, ugyanúgy képes megfertőzni a többi embert, mint akinek tünetei vannak. Az érintett elkülönítése okvetlenül szükséges.

3. A mintában mind az IgM, mind az IgG megtalálható. (IgM és IgG pozitív.)

A vizsgált személy nagy valószínűséggel fertőzött. A megfertőződés óta nagyjából 14–28 nap telt el, mivel erre az időtartományra jellemző, hogy mindkét antitest kimutatható. (Esetenként ez az időszak hosszabb is lehet.)

A COVID-19 jellegzetes tünetei eddigre már nagy valószínűséggel kialakultak – amennyiben ez nem történt meg, a vizsgált személy feltehetően tünetmentes fertőzött.

Hasonlóan az előző esethez, az IgM és IgG pozitív ember is képes megfertőzni a többi embert, elkülönítése okvetlenül szükséges.

4. A mintában az IgG megtalálható. (IgG pozitív.)

A vizsgált személy – tünetekkel vagy azok nélkül – már átesett a fertőzésen.

Jelenlegi ismereteink szerint ezzel védettséget szerzett a COVID-19-vel szemben. Ha újra megfertőződik, az esetek túlnyomó többségben a vírust a szervezete maximum 1–2 nap alatt, enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen küzdi le.

A szervezet azonban még a fertőzés után is képes üríteni a vírust. A kórokozó jelenlétét PCR vagy antigén teszttel lehet igazolni. Ha a SARS-CoV-2 még megtalálható a szervezetben, az érintett elkülönítése elkerülhetetlen. Ha azonban már nem, a vizsgált személy munkaképesnek tekinthető: sem ő nem képes megfertőzni a többi embert, és ő maga sincs kitéve az új koronavírus okozta (súlyos) megbetegedésnek.

Az eredmények értelmezésének egyszerűsített összefoglaló táblázata

Teszt megjelenése IgG/IgM-teszt: negatív IgM-teszt: pozitív IgG/IgM-teszt: pozitív IgG-teszt: pozitív IgG/IgM-teszt: érvénytelen
Teszt értelmezése Negatív IgM pozitív IgM és IgG pozitív IgG pozitív Érvénytelen
Mit jelent az eredmény? Az illető valószínűleg még nem találkozott a vírussal Az illető a fertőzés korai-, vagy közép-szakaszában van Az illető a fertőzés közép-szakaszában van Az illető a fertőzés késői szakaszában van, vagy már korábban átesett rajta A kontrollcsík megjelenése igazolja, hogy a gyorsteszt működik.
Amennyiben ez nem történik meg, a teszt a többi csík meglététől függetlenül érvénytelen. Ismételje meg a tesztet!
Lehetnek jelenleg tünetei? Nem Igen, és később azok súlyos-bodhatnak Igen, de azok később már valószínűleg nem súlyosbodnak Igen, de ha eddig nem voltak, valószínűleg később sem lesznek
Fertőzőképes-e? Nem Igen Valószínűleg igen Lehetséges
Mi a teendő? Nincs teendő Az érintett elkülönítése; ha lehetséges, az eredmény megerősítése Az érintett elkülönítése; ha lehetséges, az eredmény megerősítése Az eredmény megerősítése (RT-PCR), annak függvényében elkülönítés vagy nincs teendő
Magyarázat. C = kontroll; IgM = immunglobulin M; IgG = immunglobulin G. Az IgG vagy IgM csíkok megjelenése azok intenzitásától függetlenül a kérdéses immunglobulin jelenlétére utal és pozitív eredményként értelmezendő. A csíkok intenzitásából nem lehet sem a betegség stádiumára, sem annak súlyosságára következtetni. A táblázat nem helyettesíti a termék használati útmutatóját és nem tekinthető orvosi diagnosztikai irányelvnek.

A COVID-19 szerológiai gyorsteszt használatát bemutató videó

A termék megjelenése eltérhet a filmben bemutatottól.

Figyelmeztetés

A szerológiai gyorsteszt tájékoztató jellegű információval szolgál az esetleges fertőzöttségről. Alkalmazása nem képezheti a COVID-19 diagnózisának vagy kizárásának egyedüli alapját. Amennyiben a kontaktkutatás eredményeiből következően, vagy a meglévő tünetek alapján fennáll a fertőzöttség gyanúja, a gyorsteszt eredményét más diagnosztikai módszerrel, például molekuláris teszt elvégzésével meg kell erősíteni.

A tesztet kizárólag orvosi szakdolgozók használhatják! Annak otthoni használatra, illetve önellenőrzési célra történő értékesítése tilos! A vonatkozó jogi háttérről itt tájékozódhat.

Referenciák

Már számos intézmény és vállalat alkalmazza az általunk forgalmazott Clungene® COVID-19 Gyorsteszt Kazettákat. Ezek közül közöljük – a teljesség igénye nélkül – néhány internetes elérhetőségét.

Phoenix Pharma és Hungaropharma partnereinken keresztül a tesztek elérhetőek az ország összes gyógyszertárában.