hbs logo

Otthoni használatra, öntesztelésre is alkalmas Clungene® Covid-19 Antigén Gyorsteszt

Mit mutat ki a szerológiai gyorsteszt?

A teszt nem közvetlenül a vírust mutatja ki, hanem két, a szervezet által kifejezetten az új koronavírus ellen termelt, a vérben megtalálható antitest, az immunglobulin M, és az immunglobulin G – röviden: IgM és IgG – jelenlétét.

Az IgM a megfertőződést követő 2–7. napon jelenik meg a teszt által is kimutatható mennyiségben a szervezetben. Ahogy a szervezet legyőzi a vírust, a mennyisége egyre csökken; rendszerint a tünetek jelentkezése után 4 héttel már nem mutatható ki.

Az IgG később, leggyakrabban a megfertőződés után 2 héttel kezd el termelődni, mennyisége az első hónap vége felé tetőzik, majd némiképp lecsökken. Az IgM-mel ellentétben azonban az IgG még hónapokon át kimutatható a szervezetben.

Hogy melyik ellenanyag pontosan mikor válik kimutathatóvá, számos tényezőtől függ; ezek közé tartozik a tünetek súlyossága, illetve a vírus lappangási ideje is. Az omikron variáns esetében általában hamarabb jelennek meg az ellenanyagok, és az írt időintervallumok is lerövidülhetnek.

A Clungene COVID-19 IgM/IgG szerológiai gyorsteszt segítségével a védőoltások után a szervezetben a SARS-CoV-2 vírus ellen termelt IgG antitest is kimutatható. A pozitív eredményre rendszerint a második dózist követő második héttől (egydózisú vakcina esetében az oltást követő 4. héttől) kezdve lehet számítani, bár az hamarabb is jelentkezhet. A negatív eredmény nem feltétlenül utal a védettség hiányára: elképzelhető ugyanis, hogy a termelődő IgG antitest mennyisége nem (vagy még nem) éri el a gyorsteszt által is kimutatható mennyiséget. Az esetek többségében azonban e tájékoztató adat is elég információt nyújt: a hosszadalmas és költséges mennyiségi vizsgálatokra az esetleges negatív eredményt követően lehet szükség.

Mik a szerológiai gyorsteszt legfontosabb előnyei?

 • Lényegesen olcsóbb, mint a PCR teszt
 • Bárhol, akár egy vállalat vagy intézmény megfelelő helyiségében is elvégezheti az üzemorvos vagy más egészségügyi dolgozó
 • Az elvégzéséhez nincs szükség semmilyen berendezésre, sem további fogyóeszközökre
 • A PCR-hez szükséges bonyolult és kellemetlen garatból, illetve orrból vett mintavétellel ellentétben a gyorsteszt egyszerűen, ujjbegyből vett vérminta segítségével is elvégezhető
 • Az eredmény már 15 perc után leolvasható
 • A gyorsteszt segítségével a múltban, tünetekkel vagy azok nélkül lezajlott fertőzések is azonosíthatóak

Ezek az előnyök teszik a gyorstesztet különösen alkalmassá, hogy azokat akár minden héten el lehessen végezni egy munkahely dolgozóin. Az így végzett rendszeres szűréssel, illetve a fertőzöttek elkülönítésével kordában tartható a vírus a terjedése és elkerülhető a munkavállalók tömeges kieséséből következő kényszerű leállás.

Kik számára ajánlott a szerológiai gyorsteszt elvégeztetése?

Mivel gyorsan, könnyedén és olcsón végezhetőek el akár nagy mennyiségben is, ezek a legalkalmasabb nagy közösségek – például egy iroda vagy üzem dolgozói – rendszeres előszűrésére: segítségükkel könnyedén nyomon lehet követni, megjelent-e már az új koronavírus az adott munkahelyen vagy intézményben.

Emellett ajánlott a szerológiai gyorsteszt elvégeztetése mindazoknak,

 • akik igazoltan fertőzött személlyel érintkeztek elmúlt hónapban,
 • akik családjában, közeli hozzátartozói között olyan megbetegedés fordult elő, amely tünetei akár COVID-19 fertőzésre is utalhatnak,
 • akik észlelik magukon az új koronavírus okozta COVID-19 jellegzetes, ám viszonylag enyhe tüneteit,
 • akik az elmúlt időszakban tapasztalt tüneteik alapján úgy vélik, már átestek a fertőzésen - ők ugyanis lehet, hogy már (időlegesen) védetté váltak a vírussal szemben,
 • akik a védőoltás megkapása után (annak alkalmazási előiratában jelzett időszak elteltét követően) ellenőrizni szeretnék a szervezetükben a vírus ellen termelt antitestek jelenlétét.

Nem ajánlott a vizsgálat azoknak, akiknél jelenleg, vagy az elmúlt 7 nap során magas láz, heves köhögés vagy rosszullét jelentkezett. Ilyenkor a gyógyulás, illetve az esetleges fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében az önkéntes, otthoni karantén, súlyosabb esetben pedig kórházi ápolás, illetve az intézmény keretei között végzett tesztek és vizsgálatok javasoltak.

Ha fennáll a COVID-19 fertőzés gyanúja, azt antigén vagy PCR teszttel lehet megerősíteni.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A szükséges vért ujjbegyből is lehet venni, de a hagyományos vérvétel során, könyökhajlati vénából vett vér is megfelelő. E vérmintából (vagy a vénás vérből nyert szérumból) mutatja ki a gyorsteszt az új koronavírus ellen képződött antitestek jelenlétét.

Maga a teszt, illetve annak kiértékelése – a körülmények függvényében – a helyszínen, vagy egy arra alkalmas laboratóriumban történik.

A vizsgálat elvégzése a tesztalany részéről semmilyen különleges előkészületet nem igényel.

Hogyan kell a kapott eredményt értelmezni?

A szerológiai gyorstesztnek négy érvényes eredménye lehet.

1. Sem IgM, sem IgG nem található a mintában: IgM és IgG negatív

Ez utalhat arra, hogy a vizsgált személy „negatív”, vagyis egyáltalán nem fertőződött meg az új koronavírus által.

Ez azonban nem szükségszerűen igaz. Elképzelhető ugyanis, hogy

 • a fertőzés még olyan korai szakaszában van, hogy nem kezdődött meg az IgM termelődése sem
 • a vizsgált személy már megfertőződött, ám a szervezete valamiért nem termel kimutatható mennyiségű antitestet.

Éppen ezért, amennyiben a vizsgált személynek a COVID-19-re jellemző tünetei vannak, illetve a megfertőződés veszélye magas (volt), érdemes a tesztet a későbbiekben megismételni, vagy a negatív eredményt más módon is megerősíteni.

2. A mintában az IgM megtalálható: IgM pozitív

A vizsgált személy nagy valószínűséggel fertőzött. A megfertőződés óta nagyjából 7–21 nap telt el, mivel ez az antitest rendszerint ebben az időtartományban mutatható ki.

Megfigyelhetőek a COVID-19 jellegzetes tünetei, de azok később is kialakulhatnak. Az új koronavírus nem minden esetben okoz tüneteket, ám aki tünetmentes, ugyanúgy képes megfertőzni a többi embert, mint akinek tünetei vannak. Az érintett elkülönítése okvetlenül szükséges.

3. A mintában mind az IgM, mind az IgG megtalálható: IgM és IgG pozitív

A vizsgált személy nagy valószínűséggel fertőzött. A megfertőződés óta nagyjából 14–28 nap telt el, mivel erre az időtartományra jellemző, hogy mindkét antitest kimutatható. (Esetenként ez az időszak hosszabb is lehet.)

A COVID-19 jellegzetes tünetei eddigre már nagy valószínűséggel kialakultak – amennyiben ez nem történt meg, a vizsgált személy feltehetően tünetmentes fertőzött.

Hasonlóan az előző esethez, az IgM és IgG pozitív ember is képes megfertőzni a többi embert, elkülönítése okvetlenül szükséges.

4. A mintában az IgG megtalálható: IgG pozitív

A vizsgált személy – tünetekkel vagy azok nélkül – már átesett a fertőzésen, vagy a COVID-19 fertőzés késői szakaszában van.

A szervezet azonban e szakaszban, sőt, egy darabig a fertőzés után is képes üríteni a vírust. A kórokozó jelenlétét PCR teszttel lehet igazolni. Ha a SARS-CoV-2 még megtalálható a szervezetben, az érintett elkülönítése elkerülhetetlen. Ha azonban már nem, a vizsgált személy munkaképesnek tekinthető: sem ő nem képes megfertőzni a többi embert, és jelenleg ő maga sincs kitéve az új koronavírus okozta (súlyos) megbetegedésnek.

Amennyiben valaki már kapott védőoltást, a szervezetében megjelenik a vírus ellen termelt IgG antitest – ilyen esetben a pozitív eredmény utalhat a vakcina révén szerzett védettségre is.

Az eredmények értelmezésének egyszerűsített összefoglaló táblázata

Teszt megjelenése IgG/IgM-teszt: negatív IgM-teszt: pozitív IgG/IgM-teszt: pozitív IgG-teszt: pozitív IgG/IgM-teszt: érvénytelen
Teszt értelmezése Negatív IgM pozitív IgM és IgG pozitív IgG pozitív Érvénytelen
Mit jelent az eredmény? Az illető vagy még nem, vagy már nagyon régen találkozott a vírussal. Amennyiben oltottról van szó, elképzelhető (de nem szükségszerű!), hogy a vakcina hatása már nem érvényesül. Az illető a fertőzés korai-, vagy közép-szakaszában van Az illető a fertőzés közép-szakaszában van Az illető a fertőzés késői szakaszában van, vagy már korábban átesett rajta A kontrollcsík megjelenése igazolja, hogy a gyorsteszt működik.
Amennyiben ez nem történik meg, a teszt a többi csík meglététől függetlenül érvénytelen. Ismételje meg a tesztet!
Lehetnek jelenleg tünetei? Nem Igen, és később azok súlyos-bodhatnak Igen, de azok később már valószínűleg nem súlyosbodnak Igen, de ha eddig nem voltak, valószínűleg később sem lesznek
Fertőzőképes-e? Nem Igen Valószínűleg igen Lehetséges
Mi a teendő? Nincs teendő – amennyiben azonban fennállnak a COVID-19 jellegzetes tünetei, az eredményt más diagnosztikai módszerrel is meg kell erősíteni; illetve, ha az nem lehetséges, a tesztet egy nappal később meg kell ismételni. Az érintett elkülönítése; ha lehetséges, az eredmény megerősítése Az érintett elkülönítése; ha lehetséges, az eredmény megerősítése Ha vannak tünetek, az eredmény más diagnosztikai módszerrel való megerősítése, pozitív eredmény esetében elkülönítés.
Tünetmentesség, vagy legalább 5 napja tartó lázmentes állapot esetében nincs teendő.

Magyarázat. C = kontroll; IgM = immunglobulin M; IgG = immunglobulin G. Az IgG vagy IgM csíkok megjelenése azok intenzitásától függetlenül a kérdéses immunglobulin jelenlétére utal és pozitív eredményként értelmezendő. A csíkok intenzitásából nem lehet sem a betegség stádiumára, sem annak súlyosságára következtetni. Az IgG pozitív eredmény vakcina révén szerzett védettségre is utalhat.

A COVID-19 szerológiai gyorsteszt használatát bemutató videó

A termék megjelenése eltérhet a filmben bemutatottól.

Figyelmeztetés

A szerológiai gyorsteszt tájékoztató jellegű információval szolgál az esetleges fertőzöttségről. Alkalmazása nem képezheti a COVID-19 diagnózisának vagy kizárásának egyedüli alapját. Amennyiben a kontaktkutatás eredményeiből következően, vagy a meglévő tünetek alapján fennáll a fertőzöttség gyanúja, a gyorsteszt eredményét más diagnosztikai módszerrel, például molekuláris teszt elvégzésével meg kell erősíteni.

A tesztet kizárólag orvosi szakdolgozók használhatják! Annak otthoni használatra, illetve önellenőrzési célra történő értékesítése tilos!

További információk, dokumentumok

A Clungene® COVID-19 szerológiai gyorsteszt rendelkezik EU megfelelőségi nyilatkozattal, a termék az Európai Unióban regisztrálva van.

DIMDI regisztrációs száma: DE/CA05/IvD-238321-1330-00

OGYÉI nyilvántartási száma: HU/CA01/39527/21

hbs logo
HBS Medical Kft.
Székhely: 1137 Budapest, Szent István park 26. fszt. 2. Adószám: 28947882-2-41 EU TAX ID: HU28947882 Web: www.hbs.hu