hbs logo

Ismét az omikronról…

E kijelentés nem tőlünk, hanem Rusvai Miklós virológustól származik. 

A szakember úgy véli, az oltás valóban kulcsfontosságú a járvány elleni védekezésben, azonban nem szabadna kizárólag a vakcinációra építeni. Érdemes lenne visszatérni a zsúfolt helyeken való maszkhasználathoz – nem kizárt, hogy Olaszországban éppen ennek köszönhető, hogy nem emelkedik veszélyes mértékben a fertőzöttek száma. Emellett alapjaiban kellene megváltoztatni a hazai tesztelési gyakorlatot: túl kevés a mintavétel, és az egészségügyi dolgozók gyakorlatának jelenleg nem része, hogy kimenjenek az intézményekbe, illetve magánszemélyekhez tesztelni.

Az új esetek száma emelkedik; szeptember utolsó napjára ismét átlépte a 600 főt. Történik ez annak ellenére, hogy a naponta elvégzett tesztek száma továbbra is csupán 10–20 000 között mozog. A pozitív eredmények aránya pedig lassan, de biztosan közeledik ahhoz az 5%-os küszöbhöz, amely felett a járvány már nincs kordában tartva. 

Sajnos a vírus szennyvízben mért koncentrációja is jól tükrözi a helyzetet. (E mutató a teszteléstől és a fertőzöttek diagnosztizálásától függetlenül nyújt általános képet a vírushelyzetről.) Magyarország régióinak közel felében e koncentráció már az aggodalomra okot adó „mérsékelt” tartományban van, a negyedében emelkedésről számoltak be.

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy az elsősorban a delta variáns okozta negyedik hullám nem szükségszerűen lesz enyhébb a korábbiaknál. Jelenleg a módszeres tesztelés az egyik legfontosabb eszköz, hogy megakadályozzuk az újabb tragédiát.

hbs logo
HBS Medical Kft.
Székhely: 1137 Budapest, Szent István park 26. fszt. 2. Adószám: 28947882-2-41 EU TAX ID: HU28947882 Web: www.hbs.hu