hbs logo

Útmutató a módszeres teszteléshez és a kontaktkutatáshoz

Védőoltás, ismétlő oltás, korábbi fertőzés – mi mit ér az omikron alvariások ellen?

A köztudatban az a kép él az új koronavírus 2022-ben terjedő alváltozatairól, hogy ellenük teljesen hatástalanok a védőoltások és azok sem rendelkeznek semmilyen védelemmel velük szemben, akik korábban már voltak COVID-fertőzöttek.

A valóságban a kép jóval árnyaltabb: semmi esetre sem igaz, hogy értelmetlen volna a vakcina, illetve az ismétlő oltás felvétele.

BA.4, BA.5 és a többiek – kell aggódnunk?

Az új koronavírus omikron variánsa 2021. végén jelent meg, és fél év leforgása alatt lényegében kiszorította a korábbi változatokat. Szerencsés fejlemény volt, hogy bár az omikron sokkal gyorsabban terjedt, mint a korábbi variánsok, kevésbé súlyos tüneteket okozott, ezért végül nem okozott akkora katasztrófát, mint amekkorától tartottak. 

Mostanra azonban az omikronnak több alvariánsa is kialakult – ezek pedig a példátlanul meleg idő ellenére is terjednek. Mi fog történni? A kánikula közepén köszönt be a következő kijárási korlátozás?

Az omikron alváltozatait is kimutatja

Ebben a hírben írtunk róla, mi az oka annak, hogy egyes antigén gyorstesztek – ellentétben az általunk forgalmazott Clungene teszttel – nem mutatják ki a SARS-CoV-2 omikron variánsát. 

A teszt gyártója, a Hangzhou Clongene Biotech Co. Ltd., rendelkezésünkre bocsátotta az igazolást, hogy a Clungene antigén gyorsteszt kazetta az omikron variáns alváltozatait is kimutatja.

Frissítés, 2022. július: a gyártó legfrissebb igazolása alapján az antigén gyorsteszt az omikron variáns újabb, jelenleg Európában domináns alváltozatait is kimutatja.

Hogyan olvassuk a magyar járványügyi adatokat?

Berobbant. Tombol. Soha nem látott. Rekordot döntött.

Ha csak az online média cikkeinek szokásos címeit nézzük, azt érezhetjük, folyamatosan rettegnünk kell. Ám, annak ellenére, az omikron variáns okozta ötödik hullám január végéhez közeledve tagadhatatlanul felfutóban van, a népszerű hírportálok címlapjai már ritkán kezdődnek a járványügyi adatokkal – ami arra utal, nincs is akkora baj.

Mi hát az igazság? Katasztrofális a helyzet, csak a média és az emberek már „belefáradtak” a járványba? Vagy mégsem akkora a baj, mint ahogy azt a szalagcímek sugallják?

E rövid írásban megkísérlünk segítséget nyújtani a járványügyi adatok értelmezéséhez.

Ismét az omikronról…

Nem zárult jól a 2021-es év járványügyi szempontból. Még le sem csengett a SARS-CoV-2 delta variánsa által okozott negyedik hullám, november végén új variánst azonosítottak. Az omikron névre keresztelt változat villámgyorsan dominánssá vált Európa legtöbb országában, s az Egyesült Államokban is.

Ellentmondásosak az adatok, hogy Magyarországon jelenleg a fertőzések mekkora hányadáért felelős az új variáns – 2022. kezdetekor egyes források alig több mint 10%-ot becsültek, ám akad olyan magánintézmény, amely 75%-nál is magasabb arányról számolt be –, ám csak idő kérdése, és az omikron hazánkban is elhozza a pandémia ötödik hullámát.

Amint azt ebben a hírben megfogalmaztuk, alapvetően három dologtól függ, mekkora veszélyt jelent az új variáns. Nevezetesen:

  • Milyen gyorsan terjed?
  • Milyen súlyos tüneteket okoz?
  • Mennyire hatásosak ellene a jelenleg alkalmazott vakcinák?

2021 decemberében még túl keveset tudtunk e kérdések megválaszolásához, most viszont már sokkal több adat áll a rendelkezésünkre.

A Clungene antigén gyorsteszt az omikron variánst is kimutatja

2021 végén több hírportál is közölte az Amerikai Gyógyszerügynökség (FDA) intelmét, amely szerint a SARS-CoV-2 legújabb változatát kisebb hatékonysággal azonosítják az antigén gyorstesztek. Ez azonban egyrészt nem mindegyik termékre igaz ugyanolyan mértékben, másrészt azt sem jelenti, hogy felesleges volna gyorsteszteket alkalmazni.

Reszkess világ, jön az omikron?

Tombol a delta variáns okozta negyedik hullám, s közben már megjelent az új, omikron névre hallgató új variáns is. Az új változat villámgyorsan be is került a World Health Organization (WHO) által „aggodalomra okot adó” variánsok közé. Egyesek szerint még a jelenleginél is súlyosabb helyzettel kell szembenéznünk, mások bizakodóbbak; úgy hiszik, az omikron kevésbé súlyos tüneteket okoz, mint a delta. Megint mások már csak vállrándítással reagálnak a hírre, s olyanok is akadnak, akik kedvenc összeesküvés elméletüket látják beigazolódni.

De mi az igazság?

A helyzet felméréséhez három kérdést kell feltenni:

  • Milyen gyorsan terjed az omikron variáns?
  • Milyen súlyos tüneteket okoz?
  • Mennyire hatásosak ellene a jelenleg alkalmazott vakcinák?

Nem tesztelünk eleget!

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy az elsősorban a delta variáns okozta negyedik hullám nem szükségszerűen lesz enyhébb a korábbiaknál. Jelenleg a módszeres tesztelés az egyik legfontosabb eszköz, hogy megakadályozzuk az újabb tragédiát.

Ősz eleji járványhelyzet: ugyanott tartunk, ahol tavaly ilyenkor?

Bár voltak szakemberek, akik korábban azt nyilatkozták, Magyarországon nem lesz a COVID-19-nek negyedik hulláma, a jelenlegi adatok e jóslatokat egyértelműen megcáfolják. Az új megbetegedések száma ismét rendszeresen meghaladja a napi 300 főt – erre utoljára május végén volt példa. Úgy tűnik, hasonló a helyzet, mint egy évvel ezelőtt: a „nyári szabadság” után a vírus visszatért és ismét terjed. Érdemes azonban részletesebben is megvizsgálni: tényleg ugyanaz történik-e, mint 2020-ban, vagy vannak lényeges különbségek?

Támadnak a mutánsok?

Miben mások a vírus alfa, delta és más variánsai? Mekkora fenyegetést jelentenek ezek az emberekre nézve? Ebben az írásban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A tesztelésről a COVID-19 védőoltások tükrében

Szerencsére egyre több ember kapja meg a COVID-19 vakcinát, amely hosszabb időre védettséget nyújt a vírus ellen. Ezért érdemes néhány a védőoltásokkal kapcsolatos, a tesztelést érintő kérdést röviden tisztázni.

Igazoltan elfogadott teszt

A Clungene COVID-19 antigén gyorsteszt kazetta, melynek cégünk a kizárólagos hazai importőre, szerepel az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága által elfogadott tesztek listáján. E listára csakis olyan tesztek kerülhetnek rá, amelyek teljesítőképessége megfelelő, és rendelkeznek minden szükséges háttérdokumentációval. E szervezet ajánlása biztosítja, hogy a Clungene COVID-19 antigén gyorsteszt kazetta az Európai Unión belül kölcsönösen elfogadott tesztek közé tartozik.

Állami támogatás

Adómódosításokat fogadott el a törvényalkotási bizottság, amelyek értelmében a tao-támogatás teljes egészében felhasználható lesz például lázmérő, maszk, gumikesztyű, teszt, kézfertőtlenítő, egészségügyi védőruházat vásárlására vagy egészségügyi vizsgálat finanszírozására. (Forrás: ado.hu)

hbs logo
HBS Medical Kft.
Székhely: 1137 Budapest, Szent István park 26. fszt. 2. Adószám: 28947882-2-41 EU TAX ID: HU28947882 Web: www.hbs.hu