hbs logo

Adatkezelési tájékoztató

Az új koronavírus okozta megbetegedés, a COVID-19, a mai napig egy kisvárosnyi halálos áldozatot követelt Magyarországon. Clungene® COVID-19 gyorsteszteket használva rövid idő alatt, költséghatékonyan lehet szűrést végezni egy cég, üzem, hivatal vagy más intézmény dolgozói között. Az érintettek azonosításával és elkülönítésével lassítható a vírus terjedése, valamint megakadályozható a járvány miatt bekövetkező kényszerű leállás, és az azzal járó anyagi veszteségek. A laikusok által is használható tesztek jelentősége is hatalmas: ezek segítségével bárki otthon is letesztelheti saját magát, családtagjait, ami már önmagában is hatalmas lépés a járvány elleni védekezésben.

A gyorstesztek működéséről

Az alábbi grafikon azt szemlélteti, miként viszonyul egymáshoz a vírus egy adott fehérjéjét kimutató antigén teszt és a SARS-CoV-2 ellen termelt antitesteket kimutató szerológiai teszt

Antigén teszt és szerológiai tesztek viszonya
Ábramagyarázat

Az ábrán a 0 azt a napot jelöli, amikor a COVID-19 tünetei jelentkeznek. (Ezt hívják onset napnak.)

Leghamarabb, a fertőzés korai szakaszában, az antigén teszt által észlelt vírusfehérje jelenik meg (Ag). Ezt követi a két, a szerológiai teszt által kimutatható ellenanyag. Az immunglobulin M (IgM) jellemzően a fertőzés korai-közép szakaszában van jelen észlelhető mennyiégben. Az immunglobulin G (IgG) rendszerint később jelenik meg, ám az a fertőzés lezajlása után akár hónapokig is megtalálható a szervezetben.

A tünetek a megfertőződést követően 2–14 nap múlva, rendszerint 5–6 nap elteltével jelentkeznek. Az ezt megelőző, úgynevezett lappangási időszakot jelöli az időskála 0-t megelőző (negatív számokkal jelzett) része. Ekkor még teszt nem mutatja ki kellő biztonsággal a vírust, igaz, a lappangási időszak nagyobb hányadában a megfertőződött személy valószínűleg még nem terjeszti a COVID-19-et, mert még csak kevés vírus van a szervezetőben.

Figyelem! A lappangási időszak, a fertőzőképes időintervallum, illetve a betegség lefolyásának hossza a vírus variánsától, az egyén életkorától és egészségi állapotától, illetve a tünetek súlyosságától is függ.

Az alábbi táblázatban összehasonlítjuk a leggyakrabban használt teszttípusokat:

RT-PCR Antigén gyorsteszt
(Ag teszt)
Ellenanyag (antitest) gyorsteszt
(IgG/IgM teszt)
Mit mutat ki? A SARS-CoV-2 (az új koronavírus) örökítőanyagát A SARS-CoV-2 valamely fehérjéjét (amelyet az immunrendszer felismer) A szervezet a SARS-CoV-2 ellen termelt antitestjeit
Honnan vesznek mintát? Általában orrgarat- vagy szájgarat-nyálkahártyából Orrgarat-/szájgarat-nyálkahártyából, orrnyálkahártyából, nyálból Vérből (ujjbegyből, vénából), plazmából, szérumból)
Mennyi ideig tart? Több mint 2 óra 15–30 perc 15 perc
Szükség van-e további eszközökre, anyagokra? Igen Nem Nem
Ki tudja-e mutatni a fertőzést a tünetek megjelenését követő…
…első héten? Igen Igen Általában nem
…második héten? Igen Elképzelhető Többnyire igen
…harmadik és negyedik héten? Esetenként igen Általában nem Igen
Kimutatja-e a múltban lezajlott fertőzést? Nem Nem Igen (ha az ellenanyag még jelen van)
Kimutatja-e a vakcina révén szerzett védettséget? Nem Nem Bizonyos tesztek kimutathatják (A Clungene® is ilyen)

Megjegyzés: az utóbbi időben jelentek meg a védettséget kvantitatív (számszerűsített) módon is kimutató tesztek a piacon. Ezeket – mivel rengeteg különböző változat létezik – e táblázatban nem tüntettük fel. Közös vonásaik azonban, hogy lényegesen drágábbak, mint a gyorstesztek, rendszerint komoly laboratóriumi hátteret igényelnek – ugyanakkor sokkal pontosabbak és megbízhatóbbak.

A COVID-19 gyorstesztek tájékoztató jellegű információval szolgálnak az esetleges fertőzöttségről. A professzionális használatra szánt teszteket szakorvos, üzemorvos, vagy ilyen szolgáltatást nyújtó szolgáltató (üzemegészségügyi szolgálat) szakemberei végezhetik el. Időtartama kb. 15–30 perc.

hbs logo
HBS Medical Kft.
Székhely: 1137 Budapest, Szent István park 26. fszt. 2. Adószám: 28947882-2-41 EU TAX ID: HU28947882 Web: www.hbs.hu