hbs logo

Adatkezelési tájékoztató

Az új koronavírus okozta megbetegedés, a COVID-19, a mai napig egy kisvárosnyi halálos áldozatot követelt Magyarországon. Clungene® COVID-19 gyorsteszteket használva rövid idő alatt, költséghatékonyan lehet szűrést végezni egy cég, üzem, hivatal vagy más intézmény dolgozói között. Az érintettek azonosításával és elkülönítésével lassítható a vírus terjedése, valamint megakadályozható a járvány miatt bekövetkező kényszerű leállás, és az azzal járó anyagi veszteségek.

A gyorstesztek működéséről

Az alábbi grafikon azt szemlélteti, miként viszonyul egymáshoz a vírus egy adott fehérjéjét kimutató antigén teszt és a SARS-CoV-2 ellen termelt antitesteket kimutató szerológiai teszt

Antigén teszt és szerológiai tesztek viszonya
Ábramagyarázat

Az ábrán a 0 azt a napot jelöli, amikor a COVID-19 tünetei jelentkeznek. (Ezt hívják onset napnak.)

Leghamarabb, a fertőzés korai szakaszában, az antigén teszt által észlelt vírusfehérje jelenik meg (Ag). Ezt követi a két, a szerológiai teszt által kimutatható ellenanyag. Az immunglobulin M (IgM) jellemzően a fertőzés korai-közép szakaszában van jelen észlelhető mennyiégben. Az immunglobulin G (IgG) rendszerint később jelenik meg, ám az a fertőzés lezajlása után akár hónapokig is megtalálható a szervezetben.

A tünetek a megfertőződést követően 2–14 nap múlva, rendszerint 5–6 nap elteltével jelentkeznek. Az ezt megelőző, úgynevezett lappangási időszakot jelöli az időskála 0-t megelőző (negatív számokkal jelzett) része. Ekkor még teszt nem mutatja ki kellő biztonsággal a vírust, igaz, a lappangási időszak nagyobb hányadában a megfertőződött személy valószínűleg még nem terjeszti a COVID-19-et, mert még csak kevés vírus van a szervezetőben.

Az alábbi táblázatban összehasonlítjuk a leggyakrabban használt teszttípusokat:

RT-PCR Antigén gyorsteszt
(Ag teszt)
Ellenanyag (antitest) gyorsteszt
(IgG/IgM teszt)
Mit mutat ki? A SARS-CoV-2 (az új koronavírus) örökítőanyagát A SARS-CoV-2 valamely fehérjéjét (amelyet az immunrendszer felismer) A szervezet a SARS-CoV-2 ellen termelt antitestjeit
Honnan vesznek mintát? Orrgarat-, illetve szájgarat-nyálkahártyából Orrgarat-, illetve szájgarat-nyálkahártyából Vérből (ujjbegyből vagy vénából)
Mennyi ideig tart? Több mint 2 óra 15–30 perc 15 perc
Szükség van-e további eszközökre, anyagokra? Igen Nem Nem
Ki tudja-e mutatni a fertőzést a tünetek megjelenését követő…
…első héten? Igen Igen Általában nem
…második héten? Igen Elképzelhető Többnyire igen
…harmadik és negyedik héten? Esetenként igen Általában nem Igen
Kimutatja-e a múltban lezajlott fertőzést? Nem Nem Igen (ha az ellenanyag még jelen van)
Kimutatja-e a vakcina révén szerzett védettséget? Nem Nem Bizonyos tesztek kimutathatják (A Clungene® is ilyen)
A COVID-19 gyorstesztek tájékoztató jellegű információval szolgálnak az esetleges fertőzöttségről. A teszt elvégzését szakorvos, üzemorvos, vagy ilyen szolgáltatást nyújtó szolgáltató (üzemegészségügyi szolgálat) szakemberei végezhetik. Időtartama kb. 15–30 perc.

Amennyiben további kérdései vannak, tekintse meg ezt az oldalt, illetve forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

hbs logo
HBS Medical Kft.
Székhely: 1137 Budapest, Szent István park 26. fszt. 2. Adószám: 28947882-2-41 EU TAX ID: HU28947882 Web: www.hbs.hu