Felelős cégvezetőknek…

Tesztelj, szűrj, cselekedj!

This page is in Hungarian only, because it has been written for Hungarian managers.

COVID-19 második hullám? Cunami!

Tavasszal csak néhány olyan nap volt, amikor az új esetek meghaladták a 100 főt, a csúcs is alig emelkedett 200 ember fölé. Amint elkezdődött az ősz, a járvány szintet lépett. Magyarországon, szeptember első 10 napjának mindegyikén 100-nál több COVID-19 fertőzöttet jelentettek, négy alkalommal ez a szám 500 fölött volt. E hónap második felében az új fertőzések száma minden nap meghaladta az 500-at, 20-án pedig – első ízben – az 1000-et is átlépte!

A helyzet Európában, sőt, a világ más részein is hasonlóan lesújtó. Ezen az oldalon nyomon lehet követni, hogy különböző forgatókönyvek mellett hogyan fognak alakulni 2020 végéig a COVID-19 okozta halálozási arányok. Az előrejelzések alapján még ismételt korlátozások mellett is 2 millió főre kell számítani, ám ha az alapvető szociális érintkezési szabályok sem teljesülnek, ez a 3 millió főt is elérheti. A COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatos naprakész nemzetközi adatokat többek között a https://ourworldindata.org/coronavirus/ oldalon lehet megtalálni. Bármelyik ország statisztikái megtekinthetőek, a magyar adatok ide kattintva nézhetőek meg: link.

A járvány miatt veszélyben a dolgozók…

Az év elején az új koronavírus úgy került be a köztudatba, hogy az főként csak az idősebb korosztályra, illetve az egyébként is krónikus betegségekben szenvedőkre nézve jelent komoly egészségügyi kockázatot. Tudni kell azonban, hogy sok 40–50 év alatti áldozatot is követelt már a COVID-19, köztük olyanokat is, akik egyébként egészségesek voltak. A fiatalok többsége ennek ellenére tényleg képes tünetmentesen is átvészelni a fertőzést – de éppen ők lesznek azok, akik a nélkül, hogy tudatában lennének annak, hogy hordozzák a vírust, terjesztik azt – és továbbadják a COVID-19-et ismerőseiknek, családtagjaiknak.

A vírus terjedési mintázata is megváltozott. A tavaszi első hullám során a COVID-19 esetek többségét főként idősotthonokból, egészségügyi intézményekből jelentették. Most viszont az új koronavírus már mindenütt jelen van: iskolákban, vállalatoknál, hivatalokban is. Amíg a fertőzöttek átlagéletkora tavasszal 67 év volt, a második hullám során ez 26 évre csökkent – vagyis, a vírus legintenzívebben a tanulók és a dolgozók között terjed.

Az sem segíti a vírus elleni védekezést, hogy megnövekedett azok száma is, akik megkérdőjelezik a védekezés fontosságát, elbagatellizálják a COVID-19 okozta veszélyt, vagy akár a vírus létezését is tagadják. Akik még a legalapvetőbb szabályokat – a maszk viselését, a rendelkezésre bocsátott fertőtlenítő használatát, vagy a szociális érintkezés ajánlásait – is megszegik, felelőtlen magatartásukkal gyorsítják a vírus terjedését.

…és a gazdaság

Vannak, akik úgy vélik, ha ismét szigorú korlátozásokat vezetnek be, azzal hatékonyan meg lehet fékezni a COVID-19 második hullámát.

Ez önmagában igaz.

De milyen áron?

A tavasszal a legtöbb országban meghozott intézkedések – melyek közül néhány nyáron is életben volt – egész szektorokat bénítottak meg: a vendéglátás, a turizmus, a rendezvényszervezés bevétele töredékére esett vissza. Rengeteg intézmény, vállalat, üzlet kénytelen volt időlegesen bezárni, ami tragikusan hatott az emberekre és a gazdasági szereplőkre nézve is. Több százezer ember veszítette el időlegesen vagy véglegesen a munkáját; rengeteg embernél a kijárási korlátozások fogyasztási korlátozásokkal is együtt kellett, hogy járjanak. Mindez természetesen a többi gazdasági szereplőre is hatást gyakorolt – aminek következményeként a COVID-19 elleni védekezés a gazdasági világválságokhoz mérhető visszaesést okozott.

Sajnos fennáll az esélye, hogy ismét korlátozásokat kell bevezetni. Ám, éppen a tavaszi tapasztalatok miatt a legtöbb ország, így Magyarország is igyekszik elkerülni, hogy meg kelljen ismételni a szigorú intézkedéseket. Nem volna optimális megoldás, ha a COVID-19 okozta tragédiát csak egy pusztító gazdasági tragédia árán lehetne elkerülni!

Egy cég azonban nem csak akkor kerülhet veszélybe, ha korlátozásokat vezetnek be. Ha ugyanis megjelenik a dolgozók közt a vírus, nagy az esélye, hogy az első fertőzötteknek nem, vagy csak nagyon enyhe tüneteik lesznek – ezért nem is lesznek tudatában, hogy megfertőzik a munkatársaikat is. A COVID-19 tehát egészen addig észrevétlenül terjedhet az emberek között, amíg valakinél nem jelentkeznek a súlyos tünetek. Ekkor viszont már csak a dolgozók nagy részének, vagy akár összességének a hazaküldésével lehet megoldani a helyzetet, ami csökkenő termelést, vagy, legrosszabb esetben, létszámhiány, illetve betegség miatt történő teljes leállást eredményez!

Amellett, hogy nagyon fontos a higiéniai előírásokat és a szociális érintkezés szabályait betartani, a vírus terjedését hatékonyan lassítja a rendszeres és módszeres tesztelés is, hiszen e módszerrel azonosítani lehet a fertőzötteket, akiket elkülönítve meggátolható, hogy terjesszék a megbetegedést – és megőrizhető a munkatársak többségének az egészsége.

Kérjen árajánlatot vagy tegye föl kérdését!

Miért a szerológiai gyorsteszt?

Sok helyen, így Magyarországon is, a jelenlegi gyakorlat a vírus örökítőanyagát kimutató PCR tesztet fogadja el hitelesnek, mivel azok tekinthetőek a legmegbízhatóbbnak. Ugyanakkor, csak PCR tesztekre építve nem lehet megvalósítani a COVID-19 elleni védekezés e szintjét. (Félreértés ne essék, hatalmas szükség van a PCR tesztekre, ám kizárólag azokat használva nem valósítható meg az emberek széles körű vizsgálata.)

 • A közfelfogással ellentétben még a helyesen alkalmazott PCR tesztek megbízhatósága is elmarad a 100%-tól. A John Hopkins Egyetem átfogó kutatásának eredményei alapján a PCR tesztek néhány nappal a tünetek megjelenése után is csak legfeljebb 80% eséllyel mutatják ki a vírust – a fertőzés más szakaszaiban pedig az arány még rosszabb. Bővebben a PCR tesztek és a szerológiai gyorstesztek összehasonlításáról a Gyakori Kérdések oldalunkon lehet olvasni.
 • A PCR tesztek már most aránytalan terheket rónak az egészségügyi rendszerre. A teszt elvégzéséhez szükséges PCR berendezés ára mintegy 10 millió forintnál kezdődik, a mintavételhez és a reakcióhoz szükséges anyagok is drágák. A vizsgálatot elvégezni képes szakemberek száma is korlátozza az elvégezhető PCR tesztek számát. Sok helyen napokat kell várni a tesztidőpontra, majd az eredményekre is. Mindez hatalmas veszélyeket rejt magában, hiszen ez alatt az idő alatt, ha a tesztelendő személy továbbra is emberek közé jár, másoknak is továbbadja a fertőzést. Hiába a tesztek hatóságilag megszabott ára, a legtöbb vállalat nem tudja megfizetni a dolgozói rendszeres PCR tesztelését.

Szerológiai gyorstesztek segítségével viszont a vállalatok meg tudják oldani a dolgozók módszeres tesztelését, amivel nemcsak az egészségügyi rendszert tehermentesítik, hanem annak a kockázatát is minimalizálják, hogy a COVID-19 miatt részben vagy teljesen le kelljen állítani a munkát.

A szerológiai gyorstesztek legfontosabb előnyei a következők:

 • a gyorstesztek ára töredéke a PCR tesztekének,
 • a gyorsteszteket bárhol el lehet végezni, akár egy vállalat, iskola megfelelő helyiségében is,
 • az elvégzésükhöz nincs szükség semmilyen berendezésre, sem további fogyóeszközökre,
 • nem igényelnek különleges szakképzettséget, azokat üzemorvos, szakorvos, vagy más egészségügyi dolgozó is elvégezheti,
 • az eredmény már 15 perc után leolvasható,
 • egy munkahely összes dolgozóját rendszeres időközönként tesztelve nagy eséllyel azonosíthatóak a megfertőződött emberek, akiket elkülönítve visszaszorítható a vírus terjedése és megakadályozható a munkahely részleges vagy teljes bezárása,
 • a gyorsteszt azonosítja azokat, akik már korábban átestek a COVID-19 fertőzésen, így (jelenlegi tudomásunk szerint) legalább hónapokon át védettséget élveznek a vírussal szemben.

Továbbiakat a gyorstesztek előnyeiről, működéséről, használatáról e két oldalon lehet olvasni: Tévhitek, Gyakori kérdések.

Hogyan érdemes a gyorsteszteket használni?

A szerológiai gyorstesztekkel olcsón és szisztematikusan lehet elvégezni nagy mennyiségű ember előszűrését, ezért alkalmasak vállalatok, üzemek, intézmények dolgozóinak módszeres és rendszeres tesztelésére.

A hatékony módszer a következőképpen foglalható össze.

Az illetékes egészségügyi szakember – például üzemorvos – leteszteli az összes olyan dolgozót, akik között fennáll a COVID-19 terjedésének veszélye. Ez akár munkakezdés előtt is elvégezhető.

A további teendők a kapott eredményektől függenek.

 • Ha mindenki eredménye negatív, jó eséllyel feltételezhető, hogy az intézményben nincs jelen a vírus. Egy-egy teszteredmény ugyan lehet téves, ám, mivel sok embert tesztelnek egyszerre, annak az esélye, hogy az összes fertőzött személyre téves negatív eredményt ad a teszt, elenyésző. Nem zárható ki azonban, hogy a tesztelt emberek közt csak egyetlen, vagy nagyon kevés friss fertőzött van, akit még nem lehet a gyorsteszttel azonosítani. (Jóllehet, a megbetegedés nagyon korai szakaszában a PCR teszt sem mutatja ki a fertőzést.) Ezért érdemes a tesztelést rendszeresen, például 7–10 naponta megismételni – amivel minimalizálható annak a veszélye, hogy a vírus gyorsan szétterjedjen a közösségben.
 • Ha van pozitív eredmény, az érintetteknél el kell végeztetni a PCR tesztet is. (Ha az anyagi és a munkavégzési körülmények lehetővé teszik, illetve azok indokolják, a PCR tesztet azoknál is érdemes elvégeztetni, akikkel az illető közvetlen kapcsolatban állt.) Akiknél ez utóbbi teszt eredménye is pozitív, az érvényes járványügyi protokoll alapján el kell különíteni, illetve, a tünetek függvényében orvosi ellátásban kell részesíteni.
 • - Ha valaki a COVID-19 jellegzetes tüneteit mutatja, akkor is úgy kell rá tekinteni, mintha a teszteredménye pozitív lenne, ha az egyébként negatív volt.
 • Ha olyan csak IgG-re nézve pozitív személyek vannak, akik tünetmentesek, nagy az esélye, hogy ezek a személyek már korábban átestek a vírusfertőzésen. Ezt negatív PCR teszttel lehet igazolni – ebben az esetben e személyek folytathatják a munkát, mert (jelen tudásunk szerint) hosszabb időre védetté váltak a vírussal szemben.

E módszernek több előnye is van.

 • Az idő-, és költségigényes PCR teszteket csak a legszükségesebb helyzetekben és esetekben kell elvégeztetni,
 • Nyomon lehet követni, vannak-e fertőzöttek az adott intézményben,
 • Rövid idő alatt reagálni lehet, ha megjelenik a vírus, még akkor is, ha az érintettek tünetmentesek, vagy csak enyhe tüneteket mutatnak. Azok elkülönítésével a többiek biztonságosan folytathatják a munkát,
 • Azonosítani lehet azokat a személyeket is, akik korábban már megfertőződtek a vírussal.

Tegyünk együtt a COVID-19 járvány második hullámának megfékezéséért rendszeres és módszeres teszteléssel!

Jelenleg a munkaadók; az intézmények és cégek vezetői azok, akik felelős magatartásukkal, a munkavállalókat rendszeresen tesztelve a legtöbbet tudják tenni a COVID-19 okozta károk mérsékléséért!

Vegye föl velünk a kapcsolatot, hogy többet is megtudjon az általunk forgalmazott szerológiai gyorstesztről!

Kérjen árajánlatot vagy tegye föl kérdését!