hbs logo

404

2021 végén több hírportál is közölte az Amerikai Gyógyszerügynökség (FDA) intelmét, amely szerint a SARS-CoV-2 legújabb változatát kisebb hatékonysággal azonosítják az antigén gyorstesztek. (Erről angolul többek között itt, magyarul pedig itt lehet olvasni.) Ez azonban egyrészt nem mindegyik termékre igaz ugyanolyan mértékben, másrészt azt sem jelenti, hogy felesleges volna gyorsteszteket alkalmazni. 

A SARS-CoV-2 omikron variánsának éppen az a tüskefehérjéje (spike proteinje) tartalmaz rengeteg új mutációt, amely segítségével a vírus a megfertőzendő sejthez kapcsolódik. E sajátságának köszönhető az is, hogy lényegesen gyorsabban terjed, mint a korábbi változatok – s az is, hogy a vakcinák kevésbé hatékonyak ellene. E mutációknak köszönhetően azok az antigén gyorstesztek, amelyek e tüskefehérjére reagálnak, valóban kisebb eséllyel azonosítják a vírust. 

A Clungene antigén gyorsteszt azonban nem erre a fehérjére, hanem a vírus nukleokapszid fehérjéjére reagál – e fehérje (más néven: N-protein) alkotja a vírus örökítőanyaga körüli burkot. Ez viszont lényegesen kevesebb mutációt tartalmaz, mint a tüskefehérje, ezért az N-proteinre reagáló tesztek teljesítőképessége az omikron variáns esetében sem változik meg számottevően. A Hangzhou Clongene Biotech Co., Ltd., az általunk forgalmazott Clungene antigén gyorsteszt gyártója igazolta, hogy a teszt, az eddig felfedezett variánsokon kívül kimutatja az omikron variáns okozta COVID-19 fertőzést is.

Mindezzel együtt tisztában kell lenni azzal, hogy egyetlen teszt érzékenysége (szenzitivitása) sem 100%. Ezért, ha a tünetek indokolják, vagy ha valaki igazolt COVID-fertőzöttekkel állt kapcsolatban, a negatív eredményt érdemes más módszerrel (pl. PCR teszttel) is megerősíteni – vagy néhány nap eltéréssel az antigén tesztet megismételni.

Az FDA arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyorstesztek továbbra is a járvány elleni védekezés fontos eszközei.

hbs logo
HBS Medical Kft.
Székhely: 1137 Budapest, Szent István park 26. fszt. 2. Adószám: 28947882-2-41 EU TAX ID: HU28947882 Web: www.hbs.hu