hbs logo

TESZTELJ, SZŰRJ, CSELEKEDJ!

Az otthoni, illetve professzionális használatra szánt változatok bővebb ismertetése

Mit mutat ki az antigén-gyorsteszt?

Mik az antigén-gyorsteszt legfontosabb előnyei?

  • Lényegesen olcsóbb, mint a PCR teszt
  • A mintavétel orrnyálkahártyából is elvégezhető, nemcsak orrgarat- vagy szájgarat-nyálkahártyából
  • Az öntesztelésre is alkalmas változatot bárki akár otthon, egyedül is elvégezheti – vagy a teszttel ellenőrizheti, gyermekei, idős családtagjai megfertőződtek-e
  • A professzionális használatra szánt változatot bárhol el lehet végezni, akár egy vállalat vagy intézmény megfelelő helyiségében is
  • Az elvégzéséhez nincs szükség semmilyen berendezésre, sem további fogyóeszközökre
  • Az eredmény már 15–30 perc után leolvasható.

Emellett az antigén tesztek különösen alkalmasak arra, hogy a szerológiai gyorstesztekkel kombinálva használják őket. Ugyanis pontosan abban az időintervallumban jelzik a fertőzöttséget, amikor az ellenanyag tesztek még nem mutatják azt ki.

Kik számára ajánlott az antigén-gyorsteszt elvégzése?

Mindenképpen ajánlott az antigén-tesztet elvégezni olyan személyeknél, akik a COVID-19 fertőzés (enyhe) tüneteit mutatják, vagy akikről tudni, hogy a közelmúltban igazolt COVID-19 fertőzöttel érintkeztek.

Ám, tünetekkel vagy azok nélkül, oltottaknál vagy oltatlanoknál általánosságban véve jó választás az antigén teszt minden olyan esetben, ha felvetődik a COVID-19 fertőzés gyanúja; e tesztekkel nemcsak pénzt lehet megspórolni, hanem rengeteg időt is lehet nyerni. Ha igazolódik a fertőzöttség, az elkülönülést – illetve, szükség szerint az orvosi kezelést – lényegesen hamarabb lehet megkezdeni, mint ha az egyébként pontosabb, ám drágább, lassabb, és speciális laboratóriumi hátteret igénylő PCR teszt eredményére kellene várni.

A laikus használatra – otthoni, illetve öntesztelésre – szánt termékkel bármikor ellenőrizhető, valaki megfertőződött-e. Az 5 db-os kiszerelés a legtöbb esetben az egész család letesztelésére elegendő.

A professzionális használatra szánt változat a legjobb választás, ha sok ember gyors és költséghatékony tesztelésére van szükség – például egy oktatási intézményben, irodában, vagy üzemben zárt térben hosszú időt együtt töltő emberek esetében.

Nem ajánlott az antigén-gyorsteszt használata, ha a tünetek már régóta fennállnak – ilyenkor a teszt már kevésbé megbízható –, és régebben lezajlott COVID-19 fertőzést sem lehet igazolni vele. Ilyen esetekben a szerológiai gyorsteszt alkalmazása javasolt.

Hogyan használják a professzionális használatra szánt antigén gyorstesztet?

A teszt elvégzéséhez a vizsgált személy orrnyálkahártyájából vagy orrgarat-, illetve szájgarat-nyálkahártyájából kell mintát venni. A mintát néhány egyszerű, előkészítő lépést követően a tesztkazettára helyezve az eredmény 15 perc múlva látható.

A tesztelést bárhol el lehet végezni, ahhoz további anyagokra és berendezésekre nincs szükség.

A vizsgálat elvégzése a tesztalany részéről semmilyen különleges előkészületet nem igényel.

Hogyan kell az öntesztelést elvégezni, illetve más személyeket tesztelni?

A laikus használatra szánt termék használati útmutatója részletesen elmagyarázza és ábrák segítségével be is mutatja, miként kell a tesztet használni. A legfontosabb lépés – ahogy az a leírásban is szerepel – maga a mintavétel. Mindig meg kell róla győződni, hogy elegendő minta került bele a mellékelt oldatba (reagensbe); a helyes mintavétel és mintakezelés egyik jele, hogy a folyadék a teszt kazettára cseppentés előtt zavaros, opálos megjelenésű.

Hogyan kell a kapott eredményt értelmezni?

Az antigén-gyorstesztnek két érvényes eredménye lehet.

1. A kazettán egy csík (a kontrollcsík) látható: negatív

Ez esetben a vizsgált személy valószínűleg „negatív”, szervezetében nincsen jelen az új koronavírus.

Tudni kell azonban, hogy a negatív eredmény nem minden esetben jelenti azt, hogy a vizsgált személy nem fertőzött!

  • Előfordulhat ugyanis, hogy a vírus csak olyan kis mennyiségben található meg, hogy azt nem lehet a teszttel kimutatni (ennek esélye a tünetek megjelenését követő 8. naptól kezdve növekszik).
  • Amennyiben a mintavételt nem kellő gondossággal kivitelezik, megtörténhet, hogy abban nem lesz kimutatható mennyiségű vírus, és a teszt eredménye ezért lesz negatív.

2. A kazettán két csík látható: pozitív

Ebben az esetben a vizsgált személy szinte biztosan COVID-19 fertőzött. Mivel a teszt által kimutatott antigén (a vírus egy ún. nukleokapszid fehérjéje) kifejezetten a SARS-CoV-2 vírusra jellemző, annak az esélye, hogy a pozitív teszteredmény nem COVID-19 fertőzésre utal, igen kicsiny.

Akár megfigyelhetőek a COVID-19 jellegzetes tünetei, akár nem, ebben az esetben a vizsgált személy maga is fertőzőképes, ezért az elkülönítése okvetlenül szükséges.

Az eredmények értelmezésének egyszerűsített összefoglaló táblázata

Teszt megjelenése Ag-test: negative Ag-test: positive Ag-test: invalid
Teszt értelmezése Negatív Pozitív Érvénytelen
Mit jelent az eredmény? Az illetőben a vírus nincs jelen kimutatható mennyiségben Az illető szervezetében megtalálható a vírus A kontrollcsík megjelenése igazolja, hogy a gyorsteszt működik.
Amennyiben ez nem történik meg, a teszt a többi csík meglététől függetlenül érvénytelen. Ismételje meg a tesztet!
Fertőzött-e az illető? Nem, vagy ha igen, akkor a fertőzés késői szakaszában van Igen, a fertőzés korai szakaszában van
Fertőzőképes-e? Elképzelhető (ha a fertőzés késői szakaszában van) Igen
Mi a teendő? Ha a tünetek indokolják, az eredmény megerősítése más módszerrel Az érintett elkülönítése; ha lehetséges, az eredmény megerősítése

Magyarázat. C = kontroll; T = antigén. A T csík megjelenése annak intenzitásától függetlenül a vírus jelenlétére utal és pozitív eredményként értelmezendő. A csík intenzitásából nem lehet sem a betegség stádiumára, sem annak súlyosságára következtetni. A táblázat nem helyettesíti a termék használati útmutatóját és nem tekinthető orvosi diagnosztikai irányelvnek.

A COVID-19 antigén-gyorsteszt használatát bemutató videó

A termék megjelenése eltérhet a filmben bemutatottól.

Figyelmeztetés

Az antigén-gyorsteszt tájékoztató jellegű információval szolgál az esetleges fertőzöttségről. Alkalmazása nem képezheti a COVID-19 diagnózisának vagy kizárásának egyedüli alapját. Amennyiben a kontaktkutatás eredményeiből következően vagy a meglévő tünetek alapján fennáll a fertőzöttség gyanúja, a gyorsteszt eredményét más diagnosztikai módszerrel, például molekuláris teszt elvégzésével meg kell erősíteni.

A professzionális alkalmazásra szánt terméket kizárólag orvosi szakdolgozók használhatják, annak otthoni használatra, valamint önellenőrzésre történő értékesítése tilos – ez utóbbi célokra a laikus használatra szánt termékek alkalmasak. Cégünk 2022. márciusától ilyen termékeket is forgalmaz.

hbs logo
HBS Medical Kft.
Székhely: 1137 Budapest, Szent István park 26. fszt. 2. Adószám: 28947882-2-41 EU TAX ID: HU28947882 Web: www.hbs.hu