hbs logo

A Clungene antigén gyorsteszt az omikron variánst is kimutatja

A hivatalos adatok sok szempontból igen keveset árulnak el. Bár a Hírek szekció közli a fontosabb járványügyi mutatókat – köztük az újonnan regisztrált eseteket és a kórházban lévők számát –, ezekből önmagukban nagyon kevés következtetést lehet levonni.

Január 18–20-án háromszor is megdőlt az új fertőzöttek számának rekordja, a hétvégi adatok is felülmúlták a korábbi hullámokat, 25-én pedig már 20 000-nél is több friss esetet regisztráltak. Ezalatt a kórházi kezelésre szorulók és a lélegeztetőgépen lévők száma viszont nem emelkedett számottevően. E két utóbbi mutató nemcsak az egészségügy leterheltségével kapcsolatban nyújt információkat, hanem arról is képet ad, várhatóan miként alakulnak a közeljövőben a halálozási adatok, hiszen az áldozatok többsége a kórházban lévők közül kerül ki. Mindez összhangban van azzal, amit az omikron variánsról tudunk: ez a változat rendkívül gyorsan terjed, ám valószínűleg kisebb eséllyel okoz súlyos tüneteket.

Ezekből következően úgy tűnik, a legnagyobb gondot nem a kritikus esetek ellátása, hanem a fertőzöttek nagyon magas száma fogja okozni. Sok helyen egész iskolákat, óvodákat kellett bezárni, mert olyan sok gyermek kapta el a vírust. E helyzetre reagálva döntött úgy sok ország – köztük Magyarország is –, hogy lerövidíti a házi karantén idejét – elkerülendő azt a helyzetet, hogy pusztán azért álljanak le cégek, intézmények, mert túl kevesen maradnak a nem fertőzöttek.

Érdemesebb azonban nem a napi adatokat, hanem a legutóbbi 7 nap átlagait – a 7 napos mozgóátlagot – figyelni. Több helyen, köztük ezen az oldalon is lehet ilyen adatokat találni. A mozgóátlag ugyanis „elsimítja” az adattorlódásból, az adatok késéséből következő kilengéseket, ahogy azt a tényt is, hogy jelenleg a hétvégi adatokat nem napi bontásban, hanem egyben közlik. Ez alapján ugyanazt a következtetést lehet levonni: az új esetek száma rohamosan emelkedik, ám ezt nem követi a kórházban kezeltek mennyisége. (Az áldozatok számának emelkedéséből még kevés következtetést lehet levonni: ez a szomorú adat ugyanis jelentős késéssel követi a megbetegedések számát, s nem elképzelhetetlen, hogy részint olyan emberekről van szó, akik még a negyedik hullám alatt kapták el a vírust.)

Többé-kevésbé előre vetíti a járvány alakulását a koronavírus-örökítőanyag a szennyvízben mért koncentrációja. Ez 2022. második hetében enyhe emelkedést mutatott: 15 régióban a koncentráció nagyjából változatlan maradt, 6 területen növekedett. A harmadik héten folytatódott az emelkedés, ám azon régiók száma, ahol növekedést figyeltek meg, csak kettővel emelkedett. Ez alapján feltételezhető, hogy az ötödik hullám még nem tetőzött Magyarországon, ám nem zárható ki, hogy a csúcspontja már január végén elérkezik.

Az aktuális helyzetről a pozitív koronavírus tesztek aránya – vagyis, az új esetek száma osztva az összes elvégzett teszt számával – is tájékoztat. Mivel a tesztek többségét olyan embereknél végzik el, akiknél fennáll a fertőzöttség gyanúja, ezért a valóságban lényegesen kevesebb az aktív fertőzött. Ám azt sem szabad elfelejteni, hogy sokan tesztelés nélkül esnek át a fertőzésen – vagy a teszteredmény nem kerül be a hivatalos adatbázisba. 

Ebben az esetben is érdemesebb a 7 napos mozgóátlagot figyelni. A pozitív tesztek aránya január 18-án kiugróan magas, 57,7% volt, 25-én pedig egészen elképesztőnek, közel 76,5%-nak (!) adódott. Nagyon valószínű azonban, hogy ezek az értékek leginkább a hazai adatközlés és -feldolgozás sajátságaiból következnek, mivel a mozgóátlag továbbra is „mindössze” 30–40% közötti értékeket mutat. 

Sajnos ez a „mindössze”, különösen annak a tükrében, hogy a pozitív tesztek aránya is emelkedik, nagyon kedvezőtlen adat, ha a WHO ajánlásra gondolunk, mely szerint a járvány kordában tartására a maximum 10%-os érték utal.

Még mindig nagyon keveset tesztelünk. Holott, a tesztelés a legjobb módszer arra, hogy a lehető legtöbb fertőzöttet azonosítsuk, s hogy az érintetteket el lehessen különíteni. Már pusztán azzal, ha jóval többet tesztelnénk és több fertőzöttet találnánk meg, növelhetnénk annak az esélyét, hogy a súlyos esetek idejében kerülhessenek kórházba – s nem utolsó sorban a vírus terjedését is le tudnánk lassítani.

hbs logo
HBS Medical Kft.
Székhely: 1137 Budapest, Szent István park 26. fszt. 2. Adószám: 28947882-2-41 EU TAX ID: HU28947882 Web: www.hbs.hu